Meningen, maandag 2 februari 2009
Zuidas verdient een icoon, ooit, en heel veel verbeteringen
Toen ik nog een yup was en werkzaam in Den Haag, werd op een dag station Zuid geopend. Vanaf dicht bij huis kon ik nu met de trein forensen. Alras verscheen naast het station een icoon voor Amsterdam wereldstad, het WTC. Een gebouw van ijsblauwe kubussen, de Blauwe Engel was geboren. Nog geen vijftien jaar later was dit icoon helemaal uit de tijd, het moest milieuvriendelijk groen worden en véél, véél groter.
ABN Amro had inmiddels ook een icoon gebouwd, later landmark geheten. Het nieuwe WTC moest nu eveneens een landmark krijgen, even hoog, 105 meter. En dat kwam er.
Terwijl deze toren werd gebouwd, groeiden de plannen voor wat inmiddels Zuidas heette. Er zouden wel 79 torens moeten komen. De supervisor Zuidas, Pi de Bruijn, probeerde te voorkomen dat elk gebouw een reclamezuil werd. Richtlijnen werden aangenomen, maar nooit uitgevoerd. De skyline is een rommeltje.
Plannen voor leuke dingen waren er ook. Een hangbrug over de bouwterreinen, tijdelijke tuinen, een 'Rote Box' als in Berlijn om het algemeen publiek voor te lichten. Nooit kwam er iets van terecht, nooit was er geld voor. De eenzame mevrouw die in de tochtige stationshal informatie geeft, krijgt meer vragen over de Zuidas dan over de treinen. Maar een loketje ernaast kan niet.
Al anderhalf jaar bel en mail ik over de hopeloos falende openbare verlichting op de Zuidas. Het lukt de gemeentelijke accountmanager niet om Nuon of Dynamicon, nu
Liandyn geheten, aan het werk te krijgen. Lampen uit, icoon in de schijnwerpers. Geld voor dagelijks zwerfvuil verwijderen is er niet. Oh, wij zijn zo internationaal, innovatief en kosmopolitisch. Is dit het belangrijkste Nieuwe Sleutelproject van Nederland?
Geen metropool ter wereld gaat bouwen in een park. Geen land ter wereld zet zijn nationaal historisch museum niet in de hoofdstad. Maar in Amsterdam blijft men denken dat alles kan. Voor het dokmodel is nog lang geen geld. Toch gaan wij Den Haag vragen om een bijdrage voor een icoon, voor de blockbusters. Al hebben we dat andere museum net aan onze neus voorbij zien gaan.
Belangengroepen willen het laten bij een museum voor de nieuwe media. Als de Zuidas af is, zijn die media oud, maar intussen zou er tenminste iets te beleven zijn.
Natuurlijk moet de Zuidas een icoon krijgen. Midden op het dok, als besloten is dat dat er komt. Zover is het nog niet. In de tussentijd moet er geld uitgegeven worden aan het verbeteren van wat er al is: de huidige openbare ruimte en culturele initiatieven van onderop!
Lieneke Meurs, Amsterdam
Copyright: Het Parool