U bent hier:

Vogels

Veel belangstelling voor kuifmees in Prinses Irenebuurt
Op 13 februari 2016 werd deze kuifmees ontdekt in de Henriëtte Bosmansstraat. De kuifmees is zeldzaam in Amsterdam. Veel vogelaars zijn komen kijken. De vogel is op 21 maart voor het laatst gezien. Meestal verbleef hij in het gedeelte van de straat tussen de Prinses Irenestraat en de Brandts Buysstraat.

kuifmees240216.jpg
Kuifmees: foto Theo van Lent

oehoemeteenoogdicht121210.jpg
Oehoe

Oehoe in Prinses Irenebuurt

Op 12 december 2010 werd een oehoe ontdekt in een spar in de Henriëtte Bosmansstraat. Tientallen vogelaars uit Amsterdam en omstreken kwamen kijken naar deze prachtige uil. Om 17:10 uur vloog de uil uit de boom om te gaan jagen.

Vogels in het Beatrixpark
Het aan de buurt grenzende Beatrixpark kende vroeger een grote vogelrijkdom. Door de werkzaamheden aan de zuidkant van het park is het aantal vogels verminderd. 

Boomvalken in de Zuidas
In een bosje aan de Gustav Mahlerlaan vlakbij de voormalige tennisclub Goldstar zijn in 2009 twee boomvalken uitgevlogen. De bekende natuurfotograaf Martijn de Jonge was op 23 augustus 2009 ter plaatse en maakte deze schitterende foto waarop een oudervogel boven de twee jongen is te zien. Martijn plaatste foto's van de valken op zijn weblog met de titel "De laatste boomvalken van Amsterdams Zuidas". Lees ook Hoe de boomvalk van de Zuidas verdween, De Gierzwaluw, december 2017.

trioboomvalkenmdejonge230809.jpg
Boomvalken

 

Kort geding om raamslachtoffers|
In 1993 haalde de Vereniging Beethovenstraat-Parnassusweg de landelijke pers toen zij opkwam voor de vogels in de buurt. Veel vogels vonden in dat jaar de dood tegen de spiegelramen van een kantoor, destijds genaamd de Assurantiebeurs.
De vereniging eiste samen met de Dierenbescherming dat de Assurantiebeurs stickers op de ramen zou plakken.
Een tjiftjaf die zich te pletter vloog. Zie het hiernaast opgenomen artikel uit Het Parool van 6 augustus 1993. De afloop van de zaak: de Dierenbescherming stelde hoger beroep in. Omdat de Assurantiebeurs van de zaak af wilde vanwege de niet aflatende aandacht van de media, betaalde zij 5.000. Met dit geld is onderzoek verricht naar maatregelen om raamslachtoffers te voorkomen. Het onderzoeksrapport "Raamslachtoffers, onzichtbare barrières voor vogels", geschreven door dr. J.D. Vochteloo, verscheen in juni 1999. In het rapport wordt verwezen naar onderzoek waaruit blijkt dat raamstickers wel helpen, maar alleen als ze dicht op elkaar worden geplakt. In juni 2004 is een artikel over het onderzoek in Het Vogeljaar verschenen. In 2006 is de Assurantiebeurs geheel verbouwd ten behoeve van de vestiging van een advocatenkantoor, waarbij alle ramen zijn vervangen door een niet-spiegelende soort. ​

vogelgeding.jpgdeadchiffchaff.jpg