U bent hier:

Museum of Contemporary Art

03/11/2021

Twee buurtgenoten stuurden een ingezonden brief naar het Parool

Met een ufo op het dak en een rood verlichte ingang als ware het een eroscentrum wil Rob Defares zijn Museum of Contemporary Art laten landen op de Parnassusweg. Hij was er niet bij deze maandag, toen de omwonenden werden geïnformeerd. Ook leden van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit ontbraken. Die beoordelen deze week het bouwplan al voor de derde keer, maar interesse in de maatschappelijke inbedding is er dus niet. Er zijn vooral veel vragen uit de buurt over de bezoekersstromen die over een te smalle stoep voor een belangrijk fietstunneltje voor ongelukken zullen zorgen. Of ze komen op de fiets en laten die buiten staan, waar handhaving zoals gewoonlijk zal ontbreken. De logistiek loopt vast in de achtertuin van de nieuwe rechtbank. Achteruit inparkeren om kunst af te leveren en op te halen is een kunststukje, vooruit wegrijden en omkeren is niet mogelijk.

In de ufo een restaurant met riant uitzicht op Amsterdam Zuid en de interieurs van de naastgelegen woningen. Veel licht dat te lang blijft branden, een handelsmerk van de Zuidas. Geruststellende plaatjes voor de bewoners van de Warners-blokken; zal de schaduw echt meevallen? Niemand die het gelooft, maar wat ernaast komt, wordt nog erger, denkt men gelaten. Plukjes groen gaan het geheel verzachten.... als je naar binnen gaat tenminste. Buiten zie je dat niet, daar staan de fietsen.

Lieneke Meurs en Bart Capel, Amsterdam