U bent hier:

Natuurinclusief wonen aan het Beatrixpark

19/12/2022

Direct aan het Beatrixpark realiseert KondorWessels Vastgoed 94 woningen. In het woongebouw, genaamd Habitat Royale, staat de woonkwaliteit van álle bewoners voorop: mensen, flora en fauna. De bouw start in het derde kwartaal van 2024.

Waar in Zuidas

Ontwikkelaar KondorWessels Vastgoed heeft met het ontwerp Habitat Royale de tender gewonnen voor de kavel pal aan het Beatrixpark. Het woongebouw, met 94 koopwoningen in het hogere segment, staat in 2026 tussen de gebouwen Kapel & Convict en het St. Nicolaaslyceum. Het ontwerp scoorde vooral hoog op duurzaamheid, veel ruimte voor flora en fauna (in en op het gebouw) en de aansluiting op de bijzondere omgeving. Wethouder Reinier van Dantzig hierover: ‘Dit plan is een mooi voorbeeld van hoe de Amsterdamse ambitie op duurzaamheid leidt tot bijzondere ontwikkelingen in de stad. Het ontwerp is innovatief en een prachtig voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Ik kijk zeer uit naar het eindresultaat, want dit gebouw is niet alleen een aanwinst voor de Zuidas, maar ook voor de biodiversiteit.’

Verbinding met het Beatrixpark

Een team van landschapsarchitecten, ecologen en ingenieurs baseerde het ontwerp op ecologische principes. Vanaf de boom die vanuit het souterrain oprijst in het atrium, direct achter de ingang aan de Beethovenstraat, waaiert het gebouw uit in vier geschakelde woontorens. Door zijn organische, golvende vormen en het gebruik van keramiek en hout sluit Habitat Royale aan op de natuurlijke omgeving. Ook is er in en op het gebouw veel ruimte voor groen en zijn er plekken waar insecten en vogels, maar ook vleermuizen en eekhoorns zich kunnen vestigen. Met Habitat Royale wordt als het ware een gelaagd landschap aan het parklandschap toegevoegd.

Appartementen

Het gebouw biedt ruimte aan 94 koopwoningen in het hogere segment met royale buitenruimten in zes verschillende woningtypen, verdeeld over vier aaneengesloten woontorens van maximaal acht verdiepingen. Vanuit de lobby zijn het atrium, een kinderdagverblijf en een orangerie met expositieruimte bereikbaar, evenals een klein buitenterras. Op de daken worden tuinen aangelegd en onder het gebouw komen een parkeergarage en een fietsenstalling.

Duurzaamheid

Voor het ontwerp tekende Mecanoo Architecten, samen met landschapsarchitect BOOM Landscape en met Arup als verantwoordelijke voor de integrale duurzaamheid en constructie. Het behaalde de hoogste score op het onderdeel duurzaamheid. Zo worden zonnepanelen gebruikt voor energieopwekking, is er een warmte-koude opslagsysteem voor het koelen en verwarmen van het gebouw, en heeft het innovatieve ventilatiesystemen. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en levert per saldo zelfs energie op. En door het hergebruik van materialen en het gebruik van natuurlijke grondstoffen scoort het gebouw hoog op circulariteit.

artistieke impressie door WAX

Wonen in Zuidas

Zuidas ontwikkelt zich tot een levendige Amsterdamse stadswijk met woningen, kantoren , voorzieningen en openbaar vervoer van hoogwaardige kwaliteit. De komende jaren wordt er volop gebouwd. Dit betekent in 2030 zo’n 10.000 woningen variërend van sociale huurwoningen en studentenhuisvesting, tot koop- en huurappartementen in het midden- en hoge segment. In de omgeving van het Beatrixpark zijn er naast Habitat Royale en de voorgenomen woningbouw op de naastgelegen twee kavels, plannen voor een nieuwe maatschappelijk-culturele invulling van Kapel & Convict die de levendigheid van het gebied vergroten.