U bent hier:

Werkzaamheden april 2023 Zuidasdok

13/03/2023

De komende periode bereiden we ons voor op het maken van de spoor- en metrodekken en landhoofden bij de huidige stationspassage (Minervapassage) en de nieuwe westelijke reizigerspassage; de Brittenpassage. Daarvoor voeren we onder meer damwandwerkzaamheden uit en brengen we palen in de grond, ook ‘s nachts.

Weekendwerk zaterdag 1 en zondag 2 april

  • In dit weekend werken we 24/7 tussen de metrosporen ter hoogte van station Amsterdam Zuid nabij de huidige stationspassage. Het ingrijpendste werk is het intrillen van een zogenaamde berlinerwand. Een berlinerwand is een damwandconstructie, opgebouwd uit stalen H-profielen en stalen platen. Deze H-profielen kunnen alleen trillend aangebracht worden. Het valbereik van de profielen reikt over de perrons en sporen van de metro en is verboden gebied voor reizigers en passanten. Daarom kunnen deze werkzaamheden enkel worden uitgevoerd tijdens een buitendienststelling van spoor en perron in het weekend. De werkzaamheden worden hoofdzakelijk overdag uitgevoerd om de hinder voor de omgeving zo beperkt mogelijk te houden. Op zondag worden de werkzaamheden, om diezelfde reden, wat later, namelijk om 09:00 uur, gestart. De werktijden van het trillend inbrengen van de H-profielen zijn dus op zaterdag van 7.00 tot 21.00 uur en op zondag vanaf 9.00 uur tot 19.00. Op zaterdag na 21.00 uur, op zondag na 19.00 uur en in de nachten voeren we alleen geluidsarme werkzaamheden uit. Het inbrengen van H-profielen gaat gepaard met hinder in de vorm van trillingen en geluid. We realiseren ons dat dit heel vervelend voor u kan zijn. Tijdens het inbrengen van damwanden brengen we water in de grond om de weerstand van de harde grondlagen te verminderen of boren we de grond voor. Hierdoor vermindert de geluidshinder. We hebben een heel weekend gepland om de werkzaamheden in één keer te kunnen afmaken en op die manier de overlast voor de omgeving en de reizigers zo kort mogelijk te houden. Dit weekend is er een aangepaste dienstregeling van de metro. Check hiervoor de dienstregeling op OV9292

Storten beton van dek voor Brittenpassage in de week van 12 april

  • In de week van 12 april wordt het beton gestort van een dek voor de Brittenpassage op ons bouwterrein aan de Arnold Schönberglaan aan de zuidzijde van de A10. Samen met het dek wat reeds is gestort wordt deze aankomende zomer ingeschoven en zijn de dekken voor de nieuwe Brittenpassage aan deze zijde gereed. In principe wordt dit op woensdag 12 april gedaan maar de ervaring is dat door diverse omstandigheden waaronder het weer, de stort kan worden uitgesteld. We moeten vroeg beginnen om nog dezelfde dag klaar te zijn en het beton te kunnen afwerken. Werktijden zijn van 06.00 uur tot 23.00 uur. Het geluid van deze activiteit is niet erg hoog en zal niet boven het achtergrondgeluid van de A10 uitkomen. Wellicht zal het afwerken (vlinderen) hoorbaar zijn tijdens de wat stillere avonduren.  

Op zuidasdok.nl vertellen we u binnenkort meer over de werkzaamheden.

Voor vragen en klachten kunt u 24/7 terecht bij het Amsterdam Zuidas Informatiecentrum (0800-5065 en www.zuidasdok.nl/contact), maar u kunt natuurlijk ook contact met mij op nemen via onderstaande contactgegevens.

Paul Kamermans
Omgevingsmanager OVT