U bent hier:

Uitbreiding betaald parkeren

25/05/2023

Amsterdam is van plan in 2024 betaald parkeren in te voeren in grote delen van Nieuw-West en Zuidoost. Veel bewoners lieten van zich horen in de inspraak. Het voorstel is op verschillende punten aangepast. De gemeenteraad beslist in juni.

Het voorstel komt uit het coalitieakkoord 2022-2026. De uitbreiding van betaald parkeren levert extra parkeerplaatsen voor bewoners op. Buurtbewoners hoeven niet meer lang te zoeken naar een parkeerplek. Ook hebben buurtbewoners minder last van rondrijdende auto’s.

Lang

In buurten zonder betaald parkeren staan auto’s soms lang geparkeerd. De eigenaren reizen bijvoorbeeld verder naar Schiphol of het centrum. Betaald parkeren voeren we ook in in buurten waar minder parkeeroverlast is. Dit doen we omdat het daar anders te druk wordt met geparkeerde auto’s uit de naastgelegen gebieden waar betaald parkeren geldt.  En ook vanwege toekomstige woningbouw.

Veel reacties leiden tot aanpassingen

We kregen 6.350 zienswijzen op het voorstel. De meeste reacties waren tegen het voorstel. We hebben regels aangepast. Wat hebben we aangepast?

Grotere gebieden voor parkeervergunningen

Vergunninggebieden zijn vergroot. Bewoners met een parkeervergunning kunnen in een groter gebied parkeren en hebben zo meer meer ruimte om zich te verplaatsen.

Gratis parkeren bij sommige winkelcentra

Gratis parkeren voor een bepaalde tijd blijft mogelijk, voor 2 jaar, bij winkelcentra Nieuw-Sloten, De Dukaat, Reewijkplein en Renooiplein, Holendrechtplein en Maasdrielhof en Wisseloordplein. Het gaat om blauwe zones, parkeren met een parkeerschijf.

Dorp Sloten en Riekerpolder

Na veel reacties van bewoners en op advies van het bestuur van Nieuw-West voeren we ook in Dorp Sloten en Riekerpolder betaald parkeren in. Zo voorkomen we dat daar anders juist extra veel wordt geparkeerd.

Sportpark Ookmeer

Parkeervergunningen van Nieuw-West kunnen bewoners ook gebruiken bij sportpark Ookmeer.

Eigen stalling

Als je een eigen stallingsruimte (bijvoorbeeld een box of carport) hebt voor je auto, kan je minder parkeervergunningen aanvragen. De minimale maat voor een stalling is nu groter, naar 5 meter lang, 2,35 meter breed en een deur van minimaal 2.20 meter breed. Is de ruimte of toegangsdeur kleiner? Dan zien we het als berging.

Hoeveel kost het?

Het tarief is € 1,60 per uur. Een eerste bewonersvergunning kost € 35,45 voor 6 maanden en een bedrijfsvergunning € 56,72 voor 6 maanden.

Bezoekers van bewoners krijgen korting

Bewoners kunnen een bezoekersvergunning krijgen, zodat bezoek met 65 procent korting parkeren. Voor maximaal 150 uur per kwartaal. Bewoners zonder auto kunnen ook zo’n gratis bezoekersvergunning aanvragen.

Waar precies?

In Nieuw-West moet je straks betalen voor het parkeren in Slotermeer, Osdorp, Nieuw-Sloten, Dorp Sloten, Riekerpolder, De Punt, De Aker, Ookmeer, Sloterdijk II en langs de sportvelden van Eendracht (Bok de Korverweg en Tom Schreursweg).
In stadsdeel Zuidoost gaat het om de Bijlmer, Amstel III en Gaasperdam (behalve enkele parkeerplaatsen langs de Gaasperplas).

Invoering in 2024

Het betaald parkeren gaat in vanaf 2024 in fases. Vanaf het najaar 2023 informeren we alle bewoners en ondernemers. Ook over het aanvragen van een parkeervergunning.

Meer weten?

Meer over de inspraakreacties, de antwoorden, de wijzigingen en details van de invoering.