U bent hier:

Bent u klaar voor de 8-daagse A10 Zuid afsluiting?

13/07/2023

Het is bijna zover: van zaterdagavond 5 tot maandagochtend 14 augustus gaan de A4 en de A10 Zuid vanaf knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI dicht. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. Geldt dat ook voor andere Zuidassers?

Waar in Zuidas

De A4 en de A10 Zuid richting Utrecht/Hengelo zijn in augustus acht dagen lang afgesloten. Dat is even aanpassen geblazen voor de mensen die in Zuidas wonen, studeren of werken. Maar niet alleen voor hen. Wat als u een bezoek aan de rechtbank wilt (of moet) brengen? Of denk aan buitenlandse bezoekers die vanaf Schiphol naar Zuidas willen. Voor hen is weliswaar Engelstalige informatie beschikbaar, ze zijn natuurlijk onbekend met het gebied. ‘Verbeeld je eens in dat je net geland bent uit Spanje’, zegt Sjoerd Sybesma, general manager van het in 2020 geopende INNSiDE Hotel by Meliá aan de Eduard van Beinumstraat. ‘Goede bebording en reizigersinformatie zijn dan cruciaal.’

The proof is in the pudding

Het is soms passen en meten met de werkzaamheden in Zuidas. De wijk ontwikkelt zich tot een gebied waar niet alleen gewerkt en gestudeerd wordt, maar waar ook steeds meer mensen wonen. En laten we ook het toerisme niet vergeten. Sybesma: ‘Het steekt weleens dat werkzaamheden, om overdag overlast te beperken, plaatsvinden op de rustigere momenten in de avond en in het weekend. Want juist dan hebben onze gasten er last van. En de bewoners natuurlijk ook.’ Gelukkig is de informatievoorziening vanuit de gemeente prima, vindt Sybesma. Maar toch: ‘Het is altijd even afwachten hoe het loopt, want the proof is in the pudding.’

Google Maps en OV

Ook voor Erik Tuijp, programmamanager Huisvesting van de rechtbank aan de Parnassusweg, is die informatievoorziening belangrijk. ‘De planningen van zittingsdagen zijn al lang van tevoren bekend, waarbij we geen rekening kunnen houden met vertragingen vanwege verkeershinder.’ Dus wordt het personeel geïnformeerd via interne nieuwsbrieven, met verwijzingen naar de artikelen met omleidingsroutes op deze website. Bezoekers wordt op de eigen website geadviseerd om Google Maps en het openbaar vervoer te gebruiken.

Veiligheid

Bij de rechtbank is er vanzelfsprekend extra veel aandacht voor veiligheid. Dat heeft zeker ook te maken met de bereikbaarheid van de rechtbank, zoals bij het vervoer van gedetineerden. Tuijp: ‘We communiceren daarom tijdig en veel met de politie en de vervoersdiensten over verkeershinder. Ze kunnen dan waar nodig hun dienstregeling en routes aanpassen.’ En over het aanpassen van routes gesproken: navigatiesystemen zoals Waze en Tom Tom Go worden speciaal voor deze werkzaamheden aangepast. Zo wordt de automobilist ongemerkt naar de juiste omleidingsroute geleid.

Inlevingsvermogen

De hotelgasten van hotel INNSiDE nemen geregeld vanaf Schiphol de trein naar Zuidas. De metro’s en bussen rijden gewoon, maar voor het treinverkeer geldt een aangepaste dienstregeling. Sybesma: ‘We informeren onze gasten zo’n twee weken van tevoren. Doe je dat eerder, dan loop je het risico dat je ze afschrikt en ze de boeking alsnog annuleren. Dat is zonde, want Zuidas is een fantastische locatie voor de Amsterdamse toerist. Maar ze moeten wel goed worden geïnformeerd.’ En voor de gasten die met de auto komen is goede bebording ontzettend belangrijk, benadrukt Sybesma. ‘Het klinkt eenvoudig, maar is o zo belangrijk: probeer je in te leven in de gebruikers van het gebied en de obstakels die ze tegenkomen.’

Mooier station Amsterdam Zuid

‘Met het risico om het onheil over onszelf af te roepen: mijn ervaring is dat werkzaamheden keurig volgens planning worden afgerond’, zegt Tuijp. Hij ziet ook de noodzaak van de komende werkzaamheden met bijbehorende 8-daagse afsluiting van de A10: ‘Het werk van Zuidasdok is onontkoombaar als we een beter station Amsterdam Zuid willen.’ Denkt hij zelf nog last te hebben van de omleidingen of de beperkte dienstregeling van de treinen? Tuijp lacht: ‘Ik ben op vakantie in die periode.’

Reisadvies

Ask&Go

  • Scan de QR-code of kijk op www.askandgo.nl voor een reisadvies op maat
  • Start een Whatsapp chat met Ask&Go Zuidasdok (085-0659091)

QR-code
Ask&GO QR Code werkzaamheden A10 Zuid

 Whatsapp