U bent hier:

Afsluiting Matthijs Vermeulenpad

23/08/2023

Middag lawaai tijdens werk A10-tunnel naast WTC

In augustus en september 2023 bereiden we in het Matthijs Vermeulenpad de komst van de A10-tunnel voor. Dat ging tot nog toe geluidloos. Maar op vrijdag 25 augustus trillen we vier damwandplanken de grond in. Dat geeft een halve dag geluidshinder.

Waar in Zuidas

Vanaf maandag 21 augustus 2023 zijn we met groot materieel aan het werk in het Matthijs Vermeulenpad naast het WTC. Zo gebruikten we een gigantische boorkop om enkele funderingspalen (groutankers) te doorboren in de grond pal naast het WTC. Als alles verloopt zoals gepland, trillen we vervolgens op vrijdag 25 augustus tussen 14.00 – 17.00 uur vier damwandplanken in de grond op ons werkterrein tussen het Qbic hotel en het Zuidplein. Dat geeft een behoorlijke geluidshinder, maar daar hebben we een goede reden voor.

Silent piler

Aan de vier ingetrilde damwandplanken bevestigen we namelijk een silent piler – een machine waarmee we damwandplanken in de grond kunnen duwen in plaats van trillen. En dat is maar goed ook: de week erop brengen we namelijk zo’n 20 meter aan damwandplanken de grond in, om zo een bouwkuip van vijf bij tien meter te maken. We beginnen daarmee op maandag 28 augustus. Daarna begint het echte werk: het verwijderen van de eerder doorboorde groutankers in de grond pal naast het WTC.

Ruim baan voor tunnelbouw

Volgens de huidige planning start Zuidasdok in 2027 met de bouw van een snelwegtunnel waarin we de verbrede A10 gaan onderbrengen. Voor die tijd maken we de ondergrond op zo veel mogelijk plekken vrij van obstakels als kabels, leidingen en groutankers. Naast het WTC liggen nu bijvoorbeeld zo’n 200 groutankers in de weg voor de tunnelbouw. Deze zijwaartse funderingspalen zijn gebruikt tijdens de bouw van het WTC en hebben nu geen functie meer. Om bij het verwijderen van de groutankers schade aan het gebouw te voorkomen, doen we nu een proef om te zien hoe we de ankers het beste en het snelste kunnen verwijderen. Begin 2024 verwijderen we de rest van de groutankers onder het Matthijs Vermeulenpad. Tijdens het graven van proefsleuven enkele maanden geleden, kwamen we ook enkele ongebruikte kabels en leidingen op het spoor. Die zijn inmiddels ook verwijderd om zo ruim baan te geven voor de tunnelbouw.

Saskia Blaas - Zuidasdok, op woensdag 23 augustus 2023