U bent hier:

Burgemeester Halsema ontvangt 'Monsterverbond'

14/09/2023

Tegenstanders erotisch centrum: ‘Tijd voor Plan B Wallengebied!'

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft vandaag ruim 10.000 handtekeningen en het manifest ‘vóór een leefbare binnenstad en tegen een erotisch centrum’ in ontvangst genomen. Daarnaast overhandigde vertegenwoordigers van het zogenaamde Monsterverbond tegen het erotisch centrum een Plan B. De beweging die nu op gang is gekomen moet leiden tot een toekomstbestendige strategie voor het Wallengebied. 

Zelden zal zo’n bonte verzameling bedrijven, instellingen en bewonersverenigingen zijn ingegaan op een uitnodiging van de burgemeester van Amsterdam. Uit alle delen van de stad vonden ze elkaar de afgelopen maanden in hun verzet tegen de vestiging van een erotisch centrum (EC).

22.000 handtekeningen

Vertegenwoordigers van NH Hotels, ROC Amsterdam, RAI Amsterdam en vastgoedmaatschappijen als G&S& en CBRE stonden schouder aan schouder met bewonersverenigingen uit Zuid en Noord, partijen uit het Wallengebied en het Prostitutie Informatie Centrum.

In totaal zijn meer dan 40 organisaties aangesloten bij het Monsterverbond. Ruim 10.000 mensen hebben de petitie ‘vóór een leefbare binnenstad en tegen een erotisch centrum’ ondertekend. Dit kan nog steeds online op de website www.tekentegen.nl of op papieren petitiebladen die door heel de stad worden uitgedeeld. Samen met de ondertekeningen van vijf andere petities tegen het erotisch centrum komt het aantal handtekeningen van tegenstanders uit op meer dan 22.000.

Tijd voor Plan B

“Wij reiken de gemeente graag de hand”, zo betoogden de gezichten van het Monsterverbond, Mariska Majoor en Theodoor van Boven. “Er is vanuit de stad een beweging ontstaan die verder wil gaan dan alleen protesteren tegen een erotisch centrum. Het is een beweging die partijen uit het Wallengebied bij elkaar wil brengen om tot een toekomstbestendige strategie voor het gebied te komen, de weg naar een Plan B.” De twee hoofddoelen zijn: het behouden van de functies die het Wallengebied nu ook heeft en zo bijzonder maken. En tevens het oplossen van problemen waardoor het gebied werk- en leefbaarder wordt voor iedereen. 

In het Plan B, dat de burgemeester kreeg aangeboden, staat onder meer: “Aan deze beweging ging een manifest tegen de komst van een EC vooraf. Partijen in Noord en Zuid pleitten voor het behoud van erotiek in de binnenstad, maar met name vanwege het weghouden daarvan in de eigen omgeving. Al snel werd aansluiting gevonden bij partijen in de oude binnenstad die eveneens tegen de bouw van een erotisch centrum zijn, maar dan vooral omdat het is bedoeld als vervanging en vermindering van het erotisch aanbod op de Wallen. Dit gemeenschappelijke doel leidde tot de alliantie die in de stad bekend staat als het Monsterverbond.” 

'Indrukwekkend aantal handtekeningen'

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, noemde het aantal verzamelde handtekeningen tegen de komst van het erotisch centrum indrukwekkend. Hierbij benadrukte zij dat het erotisch centrum een middel is en geen doel op zich. “We moeten een oplossing vinden voor de toeristische overlast die we nu ervaren op de Wallen, wat voor velen een historische en dierbare plek is”, aldus Halsema. Wat haar betreft is de komst van een erotisch centrum nog geen uitgemaakte zaak. “We selecteren een locatie of er komt geen centrum. En als we de keuze voor een locatie hebben gemaakt, dan gaan we daarna kijken of het haalbaar is.”

Uit het Plan B blijkt dat de initiatiefnemers een stap verder willen gaan. Ze stellen voor dat alle belanghebbende partijen worden uitgenodigd voor een bijeenkomst. Voor elk probleem wordt naar een passende oplossing gezocht. Daarbij wordt de hulp ingeroepen van deskundigen, van de politie en andere belangrijke organen. De oproep aan de burgemeester was kort gezegd: ‘Bent u bereid terug te gaan naar de tekentafel?’ Plan B is te vinden opwww.tekentegen.nl of hier te downloaden.

Over het Monsterverbond

De protestactie van het Monsterverbond begon eind juni. Er zijn duizenden posters opgeplakt met teksten als 'Laat de rosse buurt niet verknallen'. Volgens de initiatiefnemers is de komst van een erotisch centrum onwenselijk en zou het geld juist in de Wallen gestoken moeten worden. De campagne heeft twee Amsterdamse boegbeelden: Mariska Majoor (oud-sekswerker, oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum en eigenaar van 'Koekje uit Amsterdam') en Theodoor van Boven (eigenaar Condomerie, bestuurslid bedrijven investeringszone BIZ).


Theodoor van Boven en Mariska Majoor overhandigen namens het Monsterverbond de handtekeningen aan burgemeester Femke Halsema (midden) van gemeente Amsterdam. Klik op de foto om het rechtenvrije beeld in hoge resolutie te downloaden.