U bent hier:

Damwandwerk in Van Beinumstraat uitgesteld

23/10/2023

Vanaf vandaag zouden er in de E. van Beinumstraat damwandplanken de grond in getrild worden. Vanwege een tegenslag zijn deze werkzaamheden tot nader order uitgesteld.

Waar in Zuidas

Voordat de bouw van de noordelijke snelwegtunnel kan beginnen, maken we op verschillende plekken de ondergrond vrij van kabels, leidingen en andere zaken die de bouw in de weg zitten. Zo zijn er ter hoogte van de Eduard van Beinumstraat ondergrondse luchtkanalen van het ventilatiesysteem van de parkeergarage van het World Trade Center Amsterdam (WTC). De uitblaasopening van dat systeem is nu nog weggewerkt in het windscherm naast restaurant Wagamama. Vanaf deze week zouden we met damwandplanken een bouwkuip aanleggen om het ventilatiesysteem aan te passen en het windscherm te verwijderen. Werk dat in de omgeving goed hoorbaar zou zijn.

Tegenslag

Eind vorige week ontving het project echter nieuwe gegevens waaruit bleek dat er een vloer onder het windscherm zit die eerder niet op tekening stond. De ondergrondse vloer heeft flink wat consequenties. De grootte van de bouwkuip wijzigt, er zal meer grond afgegraven en aangevuld moeten worden en er zal meer materiaal nodig zijn. Deze verandering van plannen maakt dat de planning van het gehele werk gaat verschuiven. Het in de grond brengen van de damwandplanken pauzeren we tot we alle consequenties kennen en verwerkt hebben in een nieuwe planning. De minder ingrijpende werkzaamheden gaan wel gewoon door.

Tunnel Zuidasdok
De A10 Zuid brengen we in het centrum van Zuidas onder de grond. Op die manier kan station Amsterdam Zuid uitgroeien tot een openbaar vervoerknooppunt voor trein, metro, bus en tram. Aan de noordkant van het station ontstaat ruimte voor een busstation en groen. Aan de zuidkant komt op het dak van de tunnel een tramstation en komt ruimte voor een derde treinperron. Voor het tunnelproject loopt momenteel de aanbesteding. Het is de verwachting dat grootschalige bouwwerkzaamheden in 2027 gaan starten.