U bent hier:

Debat over locatie erotisch centrum Amsterdam

15/02/2024

Debat over locatie erotisch centrum Amsterdam stilgelegd vanwege speaker

Een vergaderzaal in het stadhuis in Amsterdam waar de gemeenteraad vandaag debatteert over de locatie van een erotisch centrum, is vanmiddag even ontruimd geweest vanwege een verdacht voorwerp. Het bleek te gaan om een speaker.

Die werd buiten bij de vergaderzaal gevonden, waarna de politie werd ingeschakeld. Een deel van de omgeving werd vervolgens afgezet en de zaal werd uit voorzorg ontruimd.

Het geluid zorgde even voor verbaasde blikken:

Seksgeluiden verstoren Amsterdamse raadsvergadering over erotisch centrum

De voorzitter van het debat onderbrak de vergadering en meldde dat iedereen op verzoek van de politie de zaal moest verlaten omdat er van buitenaf "iets" tegen het raam is geplakt dat verder onderzocht moest worden. Het debat werd geschorst.

De vergadering liep eerder al vertraging op omdat het debat werd verstoord door kreungeluiden. Die bleken uit de speaker te komen, meldt AT5.

Niet gevaarlijk

Het voorwerp is onderzocht door het Team Explosieven Veiligheid. De politie laat aan AT5 weten dat het inderdaad om een speaker ging en niet om iets gevaarlijks. Waarom de speaker bij de zaal is neergezet en door wie, is niet duidelijk. Het voorwerp is in beslag genomen voor onderzoek.

Nadat het gebied rond 18.00 uur werd vrijgegeven, ging de commissievergadering niet meteen verder, meldt regionale omroep NH. Dat gebeurde om 19.30 uur.

Locatie erotisch centrum

Vanavond werd er gedebatteerd over een beoogde locatie van het erotisch centrum. Als het aan het college ligt, komt het nieuwe centrum aan de Europaboulevard in Amsterdam-Zuid. Het is de bedoeling dat honderd sekswerkers van de Wallen daarheen verhuizen, om de overlast van het sekstoerisme in de binnenstad tegen te gaan.

Het plan voor een erotisch centrum in Amsterdam stuit al langer op veel verzet onder inwoners, ondernemers en sekswerkers zelf. In oktober liepen meer dan honderd demonstranten in een protestmars naar het stadhuis in Amsterdam.

Vragen bij politieke partijen

De locatie was vanavond in principe het onderwerp in de commissievergadering, maar tijdens het debat ging het over veel meer dan alleen de locatie.

Coalitiepartners PvdA, GroenLinks en D66 lijken het voorstel te steunen, maar zowel de voor- als tegenstanders van het voorstel hebben nog veel vragen over de locatie, invulling en het nut van het centrum, bleek vanavond tijdens het debat.

De oppositiepartijen betwijfelen of de komst van een erotisch centrum wel de drukte en overlast op de Wallen zal doen verminderen. Ook zijn de partijen bezorgd over de mogelijke overlast voor de buurt, de kosten en uitvoerbaarheid.

Duidelijkheid

Zo vraagt fractievoorzitter Khan van Denk zich af wie er eigenlijk zit te wachten op een erotisch centrum. Hij wijst, net als het CDA eerder deed, op de vele kritische en bezorgde reacties van Amsterdammers. Volt-fractievoorzitter Broersen noemde het centrum een "kostbare en onzekere ingreep".

VVD-fractievoorzitter Wijnants vindt onder meer de aangewezen locatie in Amsterdam-Zuid niet geschikt. Hij pleit voor een erotisch centrum in een deel van de stad dat nog moet worden gebouwd.

D66 steunt het voorstel, maar wil meer duidelijkheid van het college over het doel en de invulling van het centrum. Ook fractievoorzitter Nadif van GroenLinks had vragen over de invulling. "We willen echt een focus op kunst en cultuur", zegt Nadif. "Niet alleen maar een vreetcultuur met alcohol, want dan krijg je meer onveilige situaties."

Over een paar weken stemt de gemeenteraad over de voorkeurslocatie tijdens een raadsvergadering. Als een meerderheid het voorstel van het college steunt, wordt het plan verder uitgewerkt. Volgens het college gaat het zo'n zeven jaar duren voordat het erotisch centrum er daadwerkelijk is.