U bent hier:

Voorbereiding participatieplan Eros Centrum

17/09/2024

Voorbereiding participatieplan


Gemeente Amsterdam

Afgelopen maart heeft het gemeentebestuur bepaald dat een projectnota opgesteld mag worden voor de ontwikkeling van een Erotisch Centrum aan de Europaboulevard. Onderdeel daarvan is een participatieplan voor deze stap in de ontwikkeling. Daarin leggen we vast hoe en waarover participatie plaatsvindt in het vervolgtraject.

In de projectnota staan de uitgangspunten en wordt de inpassing verder onderzocht en uitgewerkt. De projectnota bevat onder andere het uitgewerkte voorlopig programma van eisen van het Erotisch Centrum, de stedenbouwkundige uitgangspunten van de locatie (ook van de openbare ruimte eromheen) en de ontwikkelstrategie.

Vormgeven van een participatieproces

Uit eerdere reacties van insprekers hebben we gezien dat er vragen en zorgen leven. De komende maanden onderzoekt de gemeente hoe we een participatieproces kunnen organiseren over de inpassing van het Erotisch Centrum op de locatie aan de Europaboulevard. Met inpassing wordt bedoeld hoe het gebouw met de geplande functies (zoals sekswerk, horeca en cultuur) en de openbare ruimte erom heen op de specifieke locatie wordt vormgegeven en welke infrastructurele aanpassingen er nodig zijn.

Hoe doen we dat?

De gemeente onderzoekt hoe mensen willen meedenken over het Erotisch Centrum. Bijvoorbeeld over hoe het gebouw er aan de binnen- en buitenkant uit komt te zien. Of hoe de ruimte om het gebouw heen wordt ingericht. Veiligheid voor de sekswerkers, bezoekers en de omgeving krijgt daarbij veel aandacht. In gesprekken van 10-15 personen hebben we reacties en adviezen opgehaald over bereidheid, vorm en de inhoud van de participatie. Het gaat daarbij om bewoners en organisaties in de omgeving, maar ook om sekswerkers en ondernemers.

Wat gebeurt daarna?

In het participatieplan leggen we uit hoe bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden deel kunnen nemen aan het participatietraject over de inhoud van de projectnota. De opbrengsten van alle gesprekken worden verwerkt in het participatieplan dat in het najaar wordt vastgesteld. Nadat deze is vastgesteld, start het participatietraject over de projectnota voor het Erotisch Centrum.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven over de participatie of andere ontwikkelingen rondom het Erotisch Centrum, meld u zich dan aan voor onze email-updates.