Big, Bigger, Zuidas

Locatie:  Pakhuis de Zwijger
Datum:  maandag 21 januari 2019

Over de expansie en make-over van hét zakendistrict van Amsterdam. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Maandag 21 januari om 20.00 uur staat Zuidas op het podium in de grote zaal van Pakhuis De Zwijger. Bijgaand een link naar het programma en mogelijkheid om je aan te melden.

Hoe ziet het programma eruit?

- We openen de avond met Jeroen Saris, voormalig wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. Hij neemt ons mee naar de jaren ’90, het moment waarop de Zuidas, tegen de wil van de gemeente in, van een gebied met wat sportvelden en enkele kantoren veranderde in hét zakencentrum van de stad
- Daarna richten we de blik op het heden en de toekomst. Zuidas-directeur David van Traa vertelt wat voor ontwikkelingen er voor de deur staan. Het zal gaan over Zuidasdok, over de komst van duizenden nieuwe woningen en nog veel meer.
- Uiteindelijk moet de Zuidas van een werkgebied transformeren naar een bruisend en prettig verblijfsgebied waar bijna net zoveel mensen wonen als werken. Hoe blaas je leven in een gebied dat in de avonden en weekenden nu nog vaak doods is? En hoe zorg je ervoor dat de Zuidas zich op fysiek en sociaal vlak niet te zeer vervreemd van de rest van de stad? Een panelgesprek met stedenbouwkundige Ton Schaap, Eline Kik van de Green Business Club Zuidas, bewoner en vlogger Ruth Jansen en SP-raadslid Tiers Bakker. De laatste streed in de gemeenteraad met succes voor meer sociale woningbouw op de Zuidas.
- Het RAI-gebied en de Zuidas liggen vlak bij elkaar, maar vormen nu nog twee gescheiden werelden. Straks moet dat, mede door de gedeeltelijke ondertunneling van de A10, anders zijn. Het beurscomplex en de Zuidas vloeien samen. Voor RAI-directeur Paul Riemens een mooi moment om door te pakken. Hij wil het beurscomplex verder ontwikkelen en zo aan alle kanten beter laten opgaan in de stad.
- Tot slot gaan we naar de andere kant van de Zuidas, waar het Kenniskwartier gaat verrijzen. Dit gebied onderscheidt zich straks van de rest van de Zuidas door de dominante aanwezigheid van wetenschaps- en kennisinstellingen. De Vrije Universiteit speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Josja van der Veer van de VU komt vertellen hoe de universiteit de sprong over De Boelelaan gaat maken. Daarnaast maken we via OBA-directeur Martin Berendse kennis met de bibliotheek die in het Kenniskwartier komt: de OBA Next, waarschijnlijk de eerste Amsterdamse bieb zonder papier.


(c) Gemeente Amsterdam