U bent hier:

Dossiers

Binnen het bestuur en de vereniging zijn diverse commissies en werkgroepen actief om onze belangen te behartigen. Soms zijn ook individuen of groepen van buiten onze buurt actief op deze dossiers. In het menu links vind je informatie per dossier.

De 10 thema's uit de ViaVIA van februari 2022

1. Drukte rondom Strawinsky Huis voorkomen.
Het Strawinsky Huis wordt momenteel gestript en opnieuw opgebouwd. Aanvankelijk zou hierdoor veel werkverkeer via de Prinses Irenestraat rijden. Ook was het plan om horeca onderin het pand te plaatsen, met de ingang voor bezoekers en leveringen aan de Irenestraat. Omdat dit in onze familierijke wijk gevaarlijke verkeerssituaties en volle parkeerplaatsen zou opleveren, heeft de VIA dit tegen weten te houden.
Klik hier voor meer informatie over het Dossier Strawinsky Noord.
Klik hier voor meer geschiedenis over Strawinsky.

2. De groene Vijfhoek / Amaliaplein
Als het aan de gemeente lag, was het Amaliaplein er heel anders vormgegeven. Ze hadden gekozen voor een betonnen busstation of etsenstalling. Dankzij de inzet van onze vereniging is het plein nu groen en een heerlijk plekje om even te ontspannen. De grote hoeveelheid geparkeerde etsen en scooters vraagt om een oplossing; daar zijn wij nu druk mee bezig.
Klik hier voor meer informatie over het plein.

3. Uitbreiding Station Zuid
Het doel van de gemeente is om station Zuid het grootste station van Amsterdam te maken. De bestaande hoofdwegen kunnen echter door te weinig ruimte alle toekomstige vracht-, woon-, werk- en recreatieverkeer niet aan. Het gevolg: onze wijk wordt overspoeld door sluipverkeer en loopt vol. Daar bovenop hoort het verlagen van de Strawinskylaan ook bij de plannen, waardoor wij onze enige barri re tussen het WTC en de wijk kwijtraken. Wij werken keihard om ongewenste gevolgen voor onze wijk zo veel mogelijk te beperken.

4. Verlevendiging Vitrum
Ook dit pand gaat gestript worden, wederom verlevendig van de plint. Via participeert in de ontwikkeling hiervan. Want wat houdt deze verlevendiging in? En waar gaat iedereen parkeren?
Klik hier voor meer informatie en inspraak in Vitrum

5. Uitbreiding Prinses Irenestraat 59 (voormalig AICS)
Ook dit pand gaat gestript worden en uiteraard uitgebreid. Ze willen horeca, levendige plint en uiteraard ontsluiting via de prinses Irene straat. Niet alleen voor de bouw maar ook voor de 1200 nieuwe werkplekken en recreatieverkeer dat dit oplevert. Dat betekent op korte termijn  belachelijk veel onveilige situaties en op lange termijn parkeerproblemen. Want de afspraak is nu een uur parkeren maar dat wordt natuurlijk in de toekomst langer. Een belofte van de gemeente is helaas vaak niet veel waard. Ze zijn al bezig met ontheffingen voor werknemers en bouwverkeer voor onze wijk.
Klik hier voor meer informatie in het Dossier Strawinsky Noord.

6. Verhoging oude gerechtsgebouw
Er komt een museum in het oude gebouw. Maar daarop willen ze een lichtgevende ufo erop zetten en wat later ineens opduikt een hele hoge toren erachter. Weer hetzelfde probleem. Hoe gaat het met het parkeren, zonuren en veiligheid voor de al overbelaste straten.
Klik hier voor meer informatie in Dossier Parnassusweg.

7. Verhoging WTC
De Zuidas is wederom van plan om het huidige gebouw te verhogen met 3 extra torens. Dit betekend meer zonverlies in de nabij gelegen tuinen, straten en plein.
Klik hier voor meer informatie in Dossier Strawinsky Zuid.

8. Toename verkeer Restaurant As/ Conservatorium
Lopend: niet nakomen van de belofte de huidige flat te slopen. Doorzetten met het vergroten van de huidige flat, inclusief plint (d.w.z. begane grond openbare bestemming bv horeca winkels etc. Flat heeft als doel 150 woningen. Gevolg woon/werk verkeer door het park die een groenbestemming heeft. Meer druk op onevenredig en gevaarlijk kruispunt Beethoven en prinses Irene straat. Niet naleven van belofte dit deel autoluw te houden.
Klik hier voor meer informatie in dossier Beatrixpark / RAI.

9. Afsluiting fietstunnel Stibbe kantoor
Bij de bouw van het Stibbe kantoor hebben ze de fietstunnel afgesloten. Onder druk van de via is deze nu (deels) weer open. Bij het niet volledig openen van de tunnel ontstaat er wederom meer druk op de prinses Irene straat die dit verkeer niet allemaal aankan. Onveiligheid neemt dus toe.

10. Mogelijke komst Eros Centrum (RAI)
Het heeft er alle schijn van dat de gemeente het nieuwe eros gebouw bij de RAI wil plaatsen. Indien dit het geval is, is het leed niet meer te overzien. Wij zijn hier druk mee bezig dus volg alle ontwikkelingen hier.
Klik hier voor meer informatie in dossier Beatrixpark / RAI.